Kup
                                                                bilet ONLINE
Find us on Facebook

Aktualności

AMIGURUMI w Manufakturze

W ramach cotygodniowych spotkań MANUFAKTURY zapraszamy na kurs amigurumi, czyli japońskiej sztuki tworzenia pięknych maskotek przy pomocy szydełka. Więcej ...

11. festiwal niemenowski

Zapraszamy jutro (sobota, 21 października 2017 r.) na imprezę finałową 11. edycji festiwalu NIEMEN NON STOP Więcej ...

MANUFAKTURA

Wczoraj odbyło się kolejne spotkanie MANUFAKTURY. Więcej ...

OTWARCIE OFERT

Zapraszamy Wykonawców do zapoznania się z protokołem z otwarcia ofert Więcej ...

"PRZYJDŹ, POSŁUCHAJ..."

Za nami kolejne spotkanie z cyklu "Przyjdź, posłuchaj - kultura dostępna dla osób z dysfunkcjami wzroku". Więcej ...

ZAPLĄTANY SŁUPSK

W poniedziałek, na warsztatach miejskiego dziergania tworzyliśmy pawie oczka, kwadraty do instalacji miejskich oraz biżuterię z plastiku. Więcej ...

VI Grajdołek

W ubiegłą niedzielę odbyła się kolejna, VI edycja Słupskiego Festiwalu Gier Planszowych. Więcej ...

Koncert zespołu Out

W ubiegły piątek (13.10) odbył się koncert zespołu Out. Więcej ...

Archiwum aktualności MCK

SPOTKANIE AUTORSKIE

Młodzieżowe Centrum Kultury w Słupsku serdecznie zaprasza na spotkanie autorskie z Andrzejem Turczyńskim. Spotkanie dotyczy najnowszej książki Andrzeja Turczyńskiego Codex argenteus czyli srebrna księga fratri Vincentii od czarnych mnichów zakonu kaznodziejskiego.

Spotkanie odbędzie się 4 listopada 2010r. o godz. 12.00 w sali kina REJS.

Codex argenteus czyli srebrna księga fratri Vincentii od czarnych mnichów zakonu kaznodziejskiego:

.

Wincenty, czarny mnich, inkwizytor biskupi, uczony i alchemik – oto jego dzieje. Od pacholęcych lat w klasztorze uczy się zakonnej reguły, a umysł jego ruchliwy bardzo i zachłanny, żądny wiedzy. Od ziół i badania natury żuków, przez eksperymenty nad przemianą metali i poszukiwaniem filozoficznego kamienia, aż po dociekania o naturze światła, ciemności i pierwszej materii. Biegły w językach, poseł niestrudzony, zawsze w drodze. Praga, Kraków, Gdańsk, Poznań… Wojenna zawierucha, tajne spotkania Kręgu Salamandry, królewskie misje, zakonne tajemnice. A duszę dręczy niepokój. Co jest prawdą, a co złudzeniem? Co sensem życia, a co pogonią za wiatrem?

.

Andrzej Turczyński - życiorys i bibliografia

Andrzej Turczyński urodził się 22 lutego 1938 r. w Lublinie w kresowej rodzinie ziemiańskiej o bogatych tradycjach artystycznych. Jego debiut literacki przed 55 laty nastąpił na łamach lubelskiej „Kameny” (poemat Kandelabr Weimaru i opowiadanie Dzikie kaczki). W latach 1956-1960 publikował wiersze i tłumaczenia liryki hiszpańskiej w dodatku do „Sztandaru Ludu”, zatytułowanym „Kultura i Życie”. Na początku lat sześćdziesiątych był jednym z założycieli pisma „Przemiany”, skupiającego młodzież literacką. Publikował recenzje literackie i liryki w „Kulturze”, „Tygodniku Kulturalnym”, „Życiu Literackim”, „Kierunkach” i „Poezji”. W 1969r. debiutował jako dramatopisarz utworem Ubrani są nadzy. Od tego roku był też kierownikiem literackim w Teatrze Lalkowym „Banialuka” w Bielsku-Białej, współtwórcą I Międzynarodowego Biennale Teatrów Lalkowych. W latach siedemdziesiątych, mieszkając w Koszalinie, Turczyński publikował w miesięczniku „Fakty i Myśli” (1970-1972), „Teatrze” (1973-76), lokalnym „Głosie Koszalińskim”, później „Głosie Pomorza”. W czasopismach tych zamieszczał felietony, recenzje, wiersze, opowiadania i translacje z liryki rosyjskiej i hiszpańskiej. Współpracował również z redakcją literacką koszalińskiej rozgłośni Polskiego Radia. Na przełomie lat 1974-75 był kierownikiem koszalińskiego oddziału poznańskiego pisma „Tydzień”. W 1977 r. nawiązał z kolei współpracę z Teatrem im. J. Osterwy w Gorzowie Wielkopolskim. Mieszkając od 1978 r. w Słupsku, Andrzej Turczyński ogłosił wiele publikacji, wśród których są m.in. felietony, recenzje, tłumaczenia, szkice i opowiadania, zamieszczane w „Przeglądzie Prawosławnym”, „Arkuszu”, „Miesięczniku Literackim”, „Regionach”, „Akancie”, „Odrze”, „Apokryfie”, „Theotokosie”, „Opcjach”, „Czasie Kultury”, „Gryfie”, „W drodze” i „Zbliżeniach”. Przez wiele lat był on również stałym współautorem w miesięczniku „Twórczość”, gdzie zamieszczał swoje eseje i opowiadania. Współpraca łączy także Andrzeja Turczyńskiego z Interdyscyplinarnym Zespołem Badań Sowietologicznych Uniwersytetu Łódzkiego, w którym to jest tłumaczem i autorem opracowań pism teologicznych i filozoficznych myślicieli rosyjskich XIX i XX wieku.

Jest on laureatem wielu nagród i wyróżnień w konkursach literackich, m.in. Nagrody Głównej w Ogólnopolskim Konkursie Poetyckim im. Jana Śpiewaka (1970), nagrody Fundacji Kultury (1994) za tom esejów Rzeki popiołu. W 1994 r. został laureatem Konkursu Polskiego Radia i „Głosu Pomorza” "Sukces 94". Trzy lata później otrzymał Nagrodę im. Księcia Konstantego Ostrogskiego tzw. Laur Prawosławia, a w 1999r. nagrodę im. Świętego Brata Alberta Adama Chmielowskiego za całokształt pracy literackiej. W tym też roku ukazał się Tryptyk ruski, który uznany został za literackie wydarzenie powojennej literatury w rankingu paryskiej „Kultury.” Wśród nominacji do Nagrody „Nike” w 2000r. znalazła się powieść Andrzeja Turczyńskiego Znużenie, samego pisarza wyróżniono także nominacją do „Paszportu Polityki”. Oprócz tego w 1986r. roku otrzymał on Złoty Krzyż Zasługi.
Od 1978r. do 2009r. Andrzej Turczyński mieszkał i tworzył w Słupsku. Od 1992 jest członkiem Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Pisarzy Polskich.

Bibliografia:

Ubrani są nadzy. Dialog 1970, Warszawa 1970 (sztuka sceniczna)
Zaklinanie wosku. Dialog 1970, Warszawa 1970 (sztuka sceniczna)
Źdźbło morza. Gdańsk 1971 (poezje)
Człowiek z czarnym gołębiem. Radio 1971 (słuchowisko)
Pusta noc. Dialog 1971, Szczecin 1972 (sztuka sceniczna)
Ogród o poranku. Wydawnictwo MKiSz 1974, Zabrze 1974 (sztuka sceniczna)
Pomódlmy się za wiatr. Radio 1974 (słuchowisko)
Wypłuczysko. Warszawa 1977
Głowa zwierzęcia. Gdańsk 1977 (poezje)
Złote psy. Olsztyn 1977 (sztuka sceniczna)
Łucja z jaskółczego ziela. Warszawa 1980
Lot wśród luster. Warszawa 1980
Tyrania ziemi. Poznań 1981
Kobieta z mieczem w czaszce. Kraków 1981
Krew z krwi. Wrocław 1981
Puste katedry. Kraków 1982
Jazda figurowa w upalne popołudnie lata. Polskie Radio 1982 (słuchowisko)
Dialogi z lisem. Gdańsk 1983 (poezje)
Krzyż pokutny. Warszawa 1984
Upadek w tartarię. Twórczość 1984
Ślepy ptak ruin. Szczecin 1985
Stance północne. Słupsk 1985 (poezje)
Popiół. Słupsk 1986 (sztuka sceniczna)
Fiasko. Szczecin 1986
Martwy Buńczuk. Szczecin 1986 (poezje)
Łąka kobiet. Warszawa 1986
Hieronim von Himmelstrand. T1. Kraków 1986
Hieronim von Himmelstrand. T2. Kraków 1988
Piękna z Beauté. Warszawa 1987
Skorpion na nowiu. Szczecin 1988
HAR DEV SINGH: Ahalja i księżyc: baśnie pendżabskie. Szczecin 1989 (tłumaczenie)
Wiersze wybrane. Słupsk 1990 (poezje)
Chłopiec na czerwonym koniu. Warszawa 1991
Dwoistość królestwa. Słupsk 1995 (poezje)
Rzeki popiołu. Warszawa 1995
Mistrz niewidzialnej strony. Poznań 1996
SCHMEMANN A.: Eucharystia. Misterium Królestwa. Białystok: Orthodruk 1997 (tłumaczenie)
Spalone ogrody rozkoszy. Warszawa 1998
Tryptyk ruski: Upadek w Tartarię. Chłopiec na czerwonym koniu. Spalone ogrody rozkoszy. Białystok 1998
Znużenie. Warszawa 2000
Mgnienia. Białystok 2000
Lustro weneckie. Słupsk 2000
Ząb mądrości. Koszalin 2001
Małe misterium radiowe bez didaskaliów. Polskie Radio 2001 (słuchowisko)
Bez litości. Dialog na krzyżówce. Polskie Radio 2001 (słuchowisko)
Święto ikony. Poznań 2002
Pan Bóg, pisarz i diabeł. Wstęp do teodycei Jarosława Iwaszkiewicza. Wydawnictwo „Millenium”, Koszalin 2005
Dietdomszczyzna. Koszalin 2005
ZNAKI NAPOWIETRZNE – opowiadania z lat 1979-2003. Koszalin 2005
Bezmiar. Eseje paradoksalne. Warszawa 2007
LatopiS. Powieść doroczna. Warszawa 2007
ZWÓJ WIELKIEJ RZEKI PERFUMOWANEJ. MAŁA ANTOLOGIA WIERSZY WIETNAMSKICH X-XV WIEKU. Poznań 2008
Ten szalony pan Puszkin. Słowo o udręce. Warszawa 2008
Jawnogrzesznica i Pan. Poznań 2009
Moskwa na Krwi. Poznań 2009
uzurpacje. Eseje paraboliczne, Koszalin 2009
CODEX ARGENTEUS czyli srebrna księga fratri Vincentii od czarnych mnichów zakonu kaznodziejskiego , Poznań 2010.

_______________________________________________________________________________________

WSPOMNIENIE O KATYNIU

Młodzieżowe Centrum Kultury w Słupsku serdecznie zaprasza na spotkanie poświęcone Katyniowi oraz na projekcję filmu KATYŃ:

12 kwietnia 2010r., godz. 17.00

Kino REJS Młodzieżowego Centrum Kultury w Słupsku

„OKNO NA KATYŃ”

Wieczór poetycko-muzyczny

W programie:

  • wiersze Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, Władysława Szlengela, Mieczysława Jastruna – w wykonaniu grupy teatralnej PIVETTA
  • pieśni wojenne i patriotyczne w wykonaniu solistów Studia Piosenki
  • spotkanie ph. „Stacje Treblinki” – z panem Zdzisławem Dróbką, członkiem Federacji Rodzin Katyńskich.

13 kwietnia 2010r., godz. 18.00

Kino REJS Młodzieżowego Centrum Kultury w Słupsku

„KATYŃ”

Projekcja filmu Andrzeja Wajdy

Scenariusz: Andrzej Mularczyk, Andrzej Wajda
Produkcja: Polska 2007, 125 min.
Obsada: Maja Ostaszewska, Artur Żmijewski, Maja Komorowska, Władysław Kowalski, Andrzej Chyra, Danuta Stenka
Zdjęcia: Paweł Edelman

___________________________________________________________________________________________________________

SPOTKANIA AUTORSKIE

4 marca 2010r. w sali kina REJS odbędą się spotkania autorskie z wybitnym pisarzem Andrzejem Turczyńskim. Pierwsze spotkanie rozpocznie się o godz. 11.00, drugie o 15.30. Podczas spotkań możliwość nabycia najnowszych książek autora (Moskwa na krwi, Jawnogrzesznica i Pan) z jego autografem.

Andrzej Turczyński (data urodzenia: 1938)

Debiutował przed wielu laty w "Kamenie", przewinął się przez Warszawę i przepadł bez wieści. Jak się okazało, objawił sie w Słupsku, gdzie dwadzieścia lat intensywnie pisał, po czym rozpoczął ofensywę, od której witryny księgarskie zaczęły z nagła puchnąć. W ciągu niewielu lat wydał kilkanaście książek i zapowiada dalsze. Większość z nich to proza, ale są i wiersze.

Turczyński poczyna sobie ze słowem naprawdę bardzo swobodnie, kocha zresztą jego piękności i fioritury. Nie stroni od patosu, od paradoksu, od barwnego obrazu. Inwokacje, retoryczne pytania, nagłe przeskoki poetyckiego wątku w wierszach, skądinąd starannie zakomponowanych.

Tomów prozy jest znacznie więcej. Przy czym jeden niepodobny do drugiego, ponieważ autor zmienia nieustannie konwencje, nawet w obrębie jednej książki. Trzeba przyznać, że jest jednym z najbieglejszych narratorów w Polsce, wręcz wirtuozem. Bogactwo form i tytułów aż migocze.

Wybrane tytuły:

  • Ubrani są nadzy
  • Źdźbło morza
  • Wypłuczysko
  • Stance północne
  • Wiersze wybrane
  • Dwoistość królestwa
  • Tryptyk ruski
  • Znużenie
  • Mgnienia
  • Lustro weneckie
  • Ząb mądrości
  • Święto ikony
  • Latopis. Powieść doroczna
  • Ten szalony pan Puszkin. Słowo o udręce
  • Bezmiar. Eseje paradoksalne
  • Zwój Wielkiej Rzeki Perfumowanej. Mała antologia wierszy wietnamskich
  • Jawnogrzesznica i Pan
  • Moskwa na Krwi

(http://ksiazki.wp.pl/katalog/autorzy/id,804,autor.html)

Jawnogrzesznica, która namaściła Jezusa – krótka była jej sława. Pojawiła się, wywołała skandal i zniknęła z kart Ewangelii. Może żyła jeszcze dwadzieścia, może pięćdziesiąt lat? Jakie było to życie? Wróciła do nierządu? Została świętą?
Książka Andrzeja Turczyńskiego jest apokryfem, opowieścią starej kobiety, próbującej zrozumieć siebie. Czytając te wyznania, poznajemy jej życie: grzech i tęsknotę, ekstazę i rozpacz. Do końca jednak nie poznajemy jej imienia. Może, jak często dzieje się w Ewangelii, jest to imię uniwersalne, imię każdego z nas?

Co się wtedy właściwie ze mną działo, nie wiem. Są sprawy, które rozumiemy i takie, które strzegą swoich tajemnic. Jedne mają w pieczy aniołowie, inne są pod pieczęcią demonów. Każdy musi w nich się sam rozpatrzyć. Moja sprawa była tego rodzaju, że już nie miałam nikogo, do kogo mogłabym pójść po radę, kto by mi jej udzielił z serca. I kto wiedziałby o mnie choćby tyle, co ja sama. (fragment książki)

.

Moskwa na Krwi, 2009 : Car obserwuje rozwój wydarzeń z rezydencji na Worobiowych Górach. Gdy jednak po trzech dniach najdzikszych zbrodni oczadziała krwią tłuszcza zażąda od Iwana wydania cesarskiej babki, wielkiej księżnej Anny wraz z jej synem, Michałem, car uzna to za przesadę i da ludowi to, co mu się należy od samodzierżawczej władzy, represje. Wkrótce przywódcy buntu i winni zbrodni zostaną straceni. W owe dni Plac Czerwony będzie jeszcze czerwieńszy.
Wielkie oczy cara. Patrzą obok nas, w przestrzeń, co widzą? Bezbrzeżne ludzkie cierpienia, na które car mógł patrzeć podobno bez drgnienia powiek, czy też spoglądają do wewnątrz w bezkresne morze własnego osobistego Ioannowego cierpienia. Bo są to właśnie oczy cierpiące, aż przepełnione smutkiem i tragizmem.
[Iwan Groźny. Moskwa "na Krwi"]

Przedrukowano z: www.petlaczasu.pl

(www.petlaczasu.pl)

_____________________________________________________________________________

ARCHIWUM WYDARZEŃ

.

SPOTKANIE AUTORSKIE

28 maja 2009r. w Młodzieżowym Centrum Kultury w Słupsku odbyły się spotkania autorskie z wybitnym literatem Andrzejem Turczyńskim. Zobacz materiał audiowizualny ze spotkania (kliknij tutaj)

Andrzej Turczyński

Wybitny poeta, prozaik, dramatopisarz, eseista i tłumacz; laureat licznych nagród, m.in. Fundacji Kultury (1994), Księcia Konstantego Ostrogskiego (1997), Świętego Brata Alberta (1999), Nagrody Specjalnej Ministra Kultury (2005). Jego powieść „Znużenie” w 2001r. była nominowana do Nagrody Nike, a autor do Paszportu Polityki. W 2007r. wydał książkę „Latopis. Powieść doroczna”. W 2008r. ukazała się książka „Ten szalony Pan Puszkin Słowo o udręce”, a w 2009r. dwa zbiory autora: „Bezmiar. Eseje paradoksalne” oraz „Zwój Wielkiej Rzeki Perfumowanej. Mała antologia wierszy wietnamskich”.
.

Tematem pierwszego spotkania, które rozpoczęło się o godz. 11.00 była sztuka eseju:

„O sztuce eseju”

(uwagi na marginesie książki Bezmiar. Eseje paradoksalne)
Krótki rys dziejów eseju jako szczególnego gatunku pisarstwa, którego twórcą był szesnastowieczny myśliciel francuski Michel de Montaigne, autor Essais. Termin pochodzi od łac. exagium – ważenie, a ściślej próba wagi; to krótka rozprawa naukowa lub literacka ujmująca temat w sposób subiektywny, łącząca elementy prozy artystycznej, naukowej i publicystycznej; to próba nowego spojrzenia na dany przedmiot, próba nowego ujęcia go, uchwycenia jego fenomenu...
.
Przedmiotem drugiego spotkania, które rozpoczęło się o godz. 13.00, była sztuka przekładu poetyckiego:

„O sztuce przekładu poetyckiego”

(na marginesie książki Zwój Wielkiej Rzeki Perfumowanej. Mała antologia wierszy wietnamskich)
Próba znalezienia własnej odpowiedzi na odwieczne i ciągle otwarte pytanie – problem tłumaczy: co powinno charakteryzować dobry przekład poetycki. Supozycja: nie powinno się tłumaczyć poezji na prozę (w tym celują Francuzi); nie powinno się tłumaczyć poezji na złą poezję – to dwie zasady uniwersalne, którym musi być wierny każdy odpowiedzialny tłumacz poezji, poza tym oczywiście, że przekład powinien byc wierny nie tylko literze, ale i zachować ducha oryginału w innej wersji językowej; jak to bywa w translatorskiej praktyce, opowiem...
.
Po spotkaniach publiczność miała możliwość nabycia książek z autografem autora po promocyjnych cenach:

  1. Ten Szalony Pan Puszkin 40,- zł
  2. Bezmiar. Eseje paradoksalne 20,- zł
  3. Zwój Wielkiej Rzeki Perfumowanej. Mała antologia wierszy wietnamskich 20,- zł

.

WSTĘP WOLNY

____________________________________________________________________________________

WYSTAWA EDUKACYJNA

W dniach od 4 do 13 lipca 2008r. Młodzieżowe Centrum Kultury w Słupsku odwiedziła wystawa Federacji Zielonych GAJA dotycząca rybołówstwa na Morzu Bałtyckim. Znajdują się w niej informacje o gospodarowaniu zasobami rybnymi, problemie nielegalnych praktyk rybackich, połowach dorsza oraz o bioróżnorodności i stanie Bałtyku.

Wystawa pokazana była w 23 miejscowościach na polskim wybrzeżu, docierając do społeczności lokalnych. Podczas wakacji odbyła ona tygodniową podróż po najpopularniejszych miejscowościach od Międzyzdrojów po Mrzeżyno, dzięki czemu dotarła do znacznej liczby turystów wypoczywających nad morzem. W tym okresie, wystawie towarzyszył zespól wolontariuszy, rozdających ulotki i gadżety związane z jej tematyką.

Poprzez edukację Federacja Zielonych GAJA przedstawia mało znane zagadnienia związane z rybołówstwem w Polsce, zachęca też do budowania społecznego sprzeciwu wobec połowów niezgodnych z prawem oraz „szarej strefy” funkcjonującej w gospodarce rybnej.

Wystawę obejrzeć można było w holu MCK w godzinach otwarcia placówki (od poniedziałku do piątku 8.00 - 18.00). Wstęp wolny.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

___________________________________________________________________

15 maja (czwartek)

odbyła się promocja książki

Andrzeja Turczyńskiego

"Ten szalony pan Puszkin. Słowo o udręce."

Andrzej Turczyński

Wybitny poeta, prozaik, dramatopisarz, eseista i tłumacz, laureat licznych nagród, m.in. Fundacji Kultury (1994), Księcia Konstantego Ostrogskiego (1997), Świętego Brata Alberta (1999), Nagrody Specjalnej Ministra Kultury (2005). Jego powieść "Znużenie" w 2001 roku była nominowana do Nagrody Nike, a autor do Paszportu Polityki. W 2007 roku wydał książkę "Latopis. Powieść doroczna". Mieszka w Koszalinie.

Podczas promocji aktorzy teatru młodzieżowego recytowali fragmenty prozy autora:

Przygotowano wystawę dzieł autora i zdjęć jego dotyczących:

Na zdjęciu obok:

Autor udziela wywiadu TVP

Poniżej:

Kadr z filmu: "Wywiad z Andrzejem Turczyńskim" zrealizowany przez Telewizję Szczecin:

______________________________________________________

W 2007r. obchodziliśmy Jubileusz

20 lat emceku

czyli

Czadu za Młodu!

Rok 2007 to rok jubileuszu 20-lecia działalności Młodzieżowego Centrum Kultury w Słupsku. W tym okresie miał emcek swoje blaski i cienie, sukcesy i porażki i przeszedł prawdziwą ewolucję by stać się popularnym, modnym i kreatywnym „miejscem” na kulturowej mapie Słupska.

Z dzisiejszej perspektywy te 20 lat to:

  • gigantyczny bagaż doświadczeń w pracy z młodzieżą i dla młodzieży, dla tysięcy młodych ludzi, którzy w tym okresie otrzymywali szansę uczestnictwa w różnych formach kultury artystycznej
  • katalog niezliczonych projekcji filmowych, koncertów muzycznych i spektakli teatralnych, wystaw i warsztatów, akcje promocyjne i charytatywne, festiwale, szkoła języków obcych, programy edukacyjne i wiele innych działań multimedialnych
  • (...)

LATO 2007 blok imprez jubileuszowych pt. „20 lat emceku czyli czadu za młodu”

W programie:

  • projekcje filmowych hitów światowych
  • koncerty gwiazd polskiej sceny jazzowej i rockowej
  • spektakle teatralne
  • wystawy i działania galerii interdyscyplinarnej
  • festiwal młodych talentów NIEMEN NON STOP